3.5.11

ILMU YG DI BONGKARKAN

Semua yang di bongkarkan, adalah ibarat setitik air yg diceduk dan yg tertinggal di lautan adalah ilmu Allah yg masih perlu dicari. Berharganya ilmu ini saperti mutiara yg dikopek dari tiram, terdapat hanya didasar lautan yg dalam. Di zaman yg serba canggih ini,ramai yg dilalaikan dari menggali kedalam diri. Janganlah asyik dengan kebendaan. Kak Ma mengajak diri Kak Ma juga semua yg mengakui dirinya muslim (yg punyai cahaya),kembali sedar akan pentingnya keteguhan Iman, kenal diri untuk capai kejayaan.Marilah bertajjarrud (menanggal sikap keji),berkasih sayanglah sesama Islam , sesama insan juga kepada setiap ciptaan Allah. Amiin,........ingatlah Allah tetap wujud walaupun mata kita tidak dapat memandang.
Dia masih menunggu taubatnya kita, sekiranya kita tersilap langkah.Itulah Pengasihnya Allah, namun jika murkanya memuncak,tiada siapa dapat menghalang bencana yg akan diturunkan. Setiap yg terjadi kepada kaum2 yg ingkar diwaktu Nabi2 diturunkan untuk memberi pertunjuk,  disebut didalam Al Quran, Adalah  Benar !!!.Fikirkan lah....!

ILMU ALLAH ~ TERINDAH

Undang2 Allah (syariat), fekah juga tasauf, Rukun Islam, mengandungi ilmu yg paling hebat dan terindah.
 Susunannya (Rukun Islam) adalah teratur, mengikut rahsia/sir yg terkandung dalam tiap2 satunya.
Maka tidak wajar bagi manusia mengubah tentang susunannya demi kepentingan diri.Seperti Rukun Islam keempat (Zakat) , disesetengah tempat atau negeri meletakkannya ditempat ketiga menggantikan Puasa.Ingatlah, undang2 Allah  tidak mungkin boleh diubah mengikut peredaran zaman atau kepentingan diri (Kak Ma telah pun menjelaskan sebab2nya kenapa tersusun Rukun Islam sebegitu) ,diwajibkan keatas kita mengerjakannya dengan mata hati. Diwajibkanjuga untuk mencari pengertian disebalik apa yg dilakukan, bukan membuta tuli.Ini lah kenapa indahnya Islam !!! Melakukan sesuatu dan menafaatnya diperolehi oleh sipelaku dan setiapnya ada jawapan,kunci kpd.pengenalan diri.
Tegaknya Tiang Agama/Rukun Islam, Teguhlah Iman (Rukun Iman),Suci Murnilah Fitrah (Tasauf).Kejayaannya adalah memperolehi Ihsan ~ demi menyebarkan/menyalurkan kasihsayang Allah.

 Ku terima kasihsayang Mu Allah......raikan cinta.

HAJ KE MEKAH ~ RUKUN ISLAM KELIMA

RUKUN ISLAM YG KELIMA INI HANYA DAPAT DITUNAIKAN OLEH YG BERKEMAMPUAN DARI SEGI KEWANGAN DAN FIZIKAL
 Kenapa yg terakhir:- Di Mekah lah akan terbongkar segala rahsia mengenai kehidupan manusia,kunci kepada pengenalan diri insan, perhubungan dengan rasullullah dan Allah. Ia adalah kesimpulan kepada kesemua Rukun Islam.
Inilah sebab diwajibkan keatas setiap muslim supaya ke Mekah demi mencapai/memperolehi Haj (tujuan) yg sebenar iaitu pembongkaran makrifatullah. Jika yg berselindung telah dinyatakan sebelum mengerjakan Haj, maka lebih jelaslah mata hati menghadap Allah, kerana dimana kita memandang disitu wajah Allah.
 (Perlukah kak Ma bongkarkan sir terbesar ini ? Ingat, setiap perlakuan saperti saeii, melontar di Jamrah, bermalam di Pdg Arafah,tawaf mengelilingi kaabah adalah simbolik yg perlu dicari pengertian disebaliknya.)
 Tiada satu pun perbuatan Allah adalah sia2, begitu juga yg diciptaNya.Seperti juga berdebat,berhujah dlm. mahkamah, Rukun Islam kelima ini adalah pergulungan dari Rukun2 Islam semuanya .Tiada lagi yg lebih jelas dari apa yg akan dibongkarkan .Bukalah mata, minda dan punyailah pintu hati yg inginkan HAJ (tujuan) ini.
 Terimalah kasihsayang Allah.....alhamdullillah.  Raikan cinta.

 (Akan Kak Ma kupaskan satu persatu mengenai saeii,melontar,bermalam (muzdalifah),bertawaf, insyaallah.........spt. mengupas durian, dan sediakan isinya untuk dijamah, begitu senang, kan kan??? Tapi untk memahaminya ,Allah yg izinkan).

ZAKAT RUKUN ISLAM KEEMPAT.

Kenapa yg keEmpat:  Satelah mengucap syahadah, bersolat, berpuasa dan telah mempunyai perkerti mulia dan mempunyai Ihsan maka dapatlah seseorang itu berpisah dengan sedikit daripada banyak harta yg dipunyainya.
 Dari zakat harta (pembersihan harta) dan ke zakat fitrah iaitu (pemurnian sifat kepada yg asal iaitu Rahman dan Rahiim). Seterusnya dapatlah mengerjakan Rukun Islam keLima setelah harta dibersihkan/dikongsikan dan menuju Haj (tujuan) di Mekah (tempat pembongkaran) dengan fitrah yg telah di murnikan.

Terima kasihsayang Allah.......jom raikan cinta.

PUASA ~ RUKUN ISLAM KETIGA

Kenapa Puasa Rukun Islam yg Ketiga:
Satelah beriman(mengucap dua kalimah syahadah),menyerah diri kepada Allah(solat), maka dikehendaki/ diwajibkan semua muslim belajar, melatih diri, untuk membersih diri dari sifat2 yg keji dengan menahan lapar dan dahaga di bulan Ramadhan.Apabila menahan lapar dahaga, diri mengenal Ihsan( perihatin kepada yg miskin dan yg memerlukan),membina sifat Rahman (pemurah),dan menjadi yg pengasih (Rahiim).Jika dlm. bulan Ramadhan (kering/kemarau),dapat kita mengubah diri kepada Insan yg Kamil (sempurna) akhlak, maka pekerti ini akan menjadi pakaian kita.
 Maka berpuasa adalah untuk memperindahkan  akhlak (jauhi mengumpat,buruksangka,dengki,berdendam,tamak,bakhil,penipu).Memperindahkan diri, dari sifat/nafsu amarah, lawwamah, muhalmah kepada mutmainah,radhiah ,mardiah hinggalah ke kamiliah.Penuhi hati dengan kasihsayang pinjaman Allah.

Terima kasih sayang dari Allah........raikan Cinta!!

SOLAT ~ RUKUN ISLAM KEDUA

Kenapa Solat Rukun Islam yg Kedua: Takbiratul Ihram (Act of surrenderring), see picture !!
Setelah memperakui / berikrar (Dua syahadah), telah beriman dan berada dilandasan yg benar  maka wajiblah mengerjakan solat sebagai tanda penyerahan kepada Allah tuhan yg satu, dlm apa keadaan jua.

 Maka dengan bersolat tegaklah ugama pilihan iaitu penyerahan kepada Allah (Islam). Carilah juga Sir (rahsia) yg akan membongkar kepada jalan yg lurus, melalui solat. Terima kasih Allah.......raikan cinta.

RUKUN ISLAM ~ YG PERTAMA

Kenapa mengucap dua kalimah syahadah menjadi rukun yg pertama?Jawapan:  Dengannya seseorang yg berniat untuk menyerah diri kepada Allah (Islam) harus mengakui bahawa Allah satu2nya tuhan yg disembah,diikuti undang2Nya (syariat yg diwajibkan), dan menerima akan Muhamad sebagai rasullullah.
Dengan pengakuan ini, maka iman terbentuk iaitu dimulai dengan Percaya,setelah mendalami ajaran Islam kekuatan kepercayaan bertambah ke Yakin dan seterusnya iman menjadi teguh dlm. pengenalan, mengetahui, melalui iaitu makrifatullah dan diakhiri dengan kePastian.Mantapnya Iman dengan Percaya, Yakin dan Pasti.Maka mengucap dua kalimah syahadah adalah Rukun Islam yg pertama kerana ia melambangkan Keimanan seorang Muslim (yg perolehi cahaya). Allah....terima kasih. Raikan Cinta.
( Lambang satu jari ialah Insan, Rasul harus kembali kepada yg Tunggal/Esa/Ahad iaitu Allah)