25.4.11

KEAJAIBAN SUJUD DLM SOLAT

KAJIAN SEORANG DOKTOR(NEUROLOGI/URAT SARAF) DARI AMERIKA (telah memeluk Islam) :~

Beberapa urat saraf di otak manusia tidak dimasuki darah sedangkan setiap inci urat memerlukan darah untuk  berfungsi secara normal.
Dan didapati hanya melalui sujud dlm solat, urat2 ini dimasuki darah pada sukatan tertentu sahaja mengikut keperluan.Ini bermaksud  darah hanya memasuki urat2 tersebut mengikut kadar solat yg dilakukan dlm. 5 waktu yg diwajibkan. Wallahu alaam. Terimakasih Allah.....raikan cinta.

URUTAN REFLEXOLOGY DLM SOLAT

Tekanan pada jari2 kaki, mengurut point berkaitan organ2 tubuh dan duduk diatas kaki membantu pengaliran darah.Wallahu alaam......

BENEFITS IN SOLAH

Menafaat/benefits dlm. solat: Dengan syarat diberi tumpuan/fokus, tertib dlm. bacaan dan setiap pergerakan. Semasa tabirratul ihram ~ act of surrendering (Islam maksudnya berserah). Serah hati yg mempunyai kasihsayang kepunyaan Allah.Semasa qiam, tangan didekatkan kebawah hati,jari telunjuk menyatakan satu (menyerah pada yg Satu ~ Ahad) untuk membuka sirr/rahsia ke jln. yg lurus (sirratul mustaqim). (Lihat post sebelumnya = Ahmad in solat).
Benefit semasa sujud (reflexology atau tekanan pada jari2 kaki, membantu point2 yg berkaitan dgn anggota badan, dan pengaliran darah). Kedudukan semasa tahayat awal dan akhir juga memperolehi kebaikan urutan reflexology.Semua ini adalah untuk kepentingan badani dan kerohanian memperolehi kebaikan yg teramat dari surah2 yg dibaca. Sihat tubuh ibarat cantiknya pakaian. Sihatnya tubuh diperlukan untuk melanjutkan usia,untuk perindahkan solat, supaya dapat lagi dipergunakan kearah kejayaan mengenal Allah.Terima kasih Allah......raikan cinta.

KHUSYUK DLM SOLAT

Pengertian Khusyuk dlm. solat ~  Beri tumpuan atau fokus. Dalam setiap gerakan, bacaan, cubalah sedaya upaya  fokus, kerana ianya memberi menafaat yg teramat dari segi fisikal dan spiritual.Sertakan juga hati yg ada 'feel', perasaan kasih kpd. diri,berkehendak akan jawapan dan pengertian disebalik wajibnya solat. Ha ya allal falaah ~ Marilah menuju kejayaan, dlm. solat ada kejayaan! Yaa....ada jawapan tentang diri insan.
 Sewaktu berwudhuk lagi, hadirkan hati (perasaan sayang) kerana diri adalah hasil kasihnya Allah. Allah melihat kasihNya melalui diri insan. Jasad adalah sarung/pakaian ruh.Ruh adalah tumpuan kecintaan Allah.Cari kedamaian dlm. solat, cari kecintaanNya .......pasti dipertemukan jawapan. Terima kasih Allah....raikan cinta. Assalamualaikum.