30.10.10

UNCONDITIONAL LOVE (KASIH YG TAK BERSYARAT)

Kita sambung dari kenapa hati yaa...,Ingat tak, Kak Ma pernah tunjukan lambang2 hati pd diri kita spt cantumkan kedua2 telinga,kedudukan bersila dll.? Sebagai khalifah Allah, kita wajib menjadi pengasih dan penyayang sebagaimana sifat (essence) Allah. Ar Rahman maksudnya Dia Maha Pemurah so kemurahanNya adalah banyak memberi tanpa diminta dan tak perlu dibalas.Ar Rahiim adalah Pengasih so kerana kasihNya Dia menyayangi tanpa ada batasan dan tidak pula memilih. Hati lambang Kasih (LUV), dan ada sebab kenapa diperlihatkan lambang2 hati kemana saja kita memandang.Pernah tak dengar, hati adalah Arash(tempat bersemayamnya) Allah.?
Khalifah Allah:- Pengganti Allah.......Allah sebenarnya kasihNya terlalu luas dan Maha PemurahNya adalah untuk menyebarkan kasihNya dan ingin Dia sendiri melihat kasih sayangnya tersebar.Untuk melihat DiriNya sendiri Dia menjadikan dari cahayaNya sendiri AHMAD (mula penciptaan) yg memperolehi kasih dan menjadi pengasih.Dan terciptalah insan2 dari Ahmad ini.Itulah sebabnya kita mempunyai lambang2 kasih pada diri kita.Mengenai AHMAD akan Kak Ma ceritakan lagi kerana dia melibatkan diri sendiri dan rahsianya seluas bumi.Allah menjadikan kita untuk Dia melihat DiriNya sendiri dan dibumi ini kita juga memerlukan sesuatu untuk melihat diri kita,ya... spt cermin.Kita berdiri dihadapan cermin2, kecil, besar,bulat dan pelbagai bentuk. Bayangan yg terpantul dicermin2 tetap diri kita.Cuma bentuknya yg berbedza.!!!Begitu jua Allah , melihat pada kita yg pelbagai rupa tapi hakikatnya satu iaitu lambang kasihNya.!!!.Ahmad adalah diriNya sendiri kerana mim pada Ahmad telah dijadikan kita iaitu manusia (setelah dilahirkan ke bumi).Ahmad tanpa mim menjadi AHAD yg bermaksud Ketunggalan, yg Satu ataupun Wahiid dan AHMAD dari Ketunggalan itu.Nanti kita sambung bab AHMAD ya..takut2 confuse.
Untuk menjadi khalifah,kita kena jadi insan kamil (manusia sempurna).Buangkan sifat2 amarah, ego.(dlm istilah sufi digelar tajarrud) atau tanggalkan sifat2 keji. Lambang2 hati pada diri kita adalah saranan Allah agar kita kembali kepada sifat pengasih dan untuk menjadi pengasih kembalilah pada hati. Apa yg ada pada Hati? Feeling, perasaan sayang yang bahagia dan merasai perasaan ini akan memberi rasa kepuasan yg lengkap.Bergetar sanubari, dan disetiap liang roma akan berzikir namaNya.Tafakurlah, fokus pada hati dengan disertai perasaan ini.Kerana Hati jugalah  kenapa kita harus mempunyai niat kerana Allah dalam setiap perkerjaan yg akan kita lakukan. Wallah Hu Alam.... nanti Kak Ma sambung lagi...K!!!

KENAPA HATI ??? (UNCONDITIONAL LOVE)

Kenapa yaa, Allah mempamerkan WajahNya sebagai lambang Hati (sekiranya kita dpt.melihat) diciptaanNya ?? Apa ada pd hati? Hati mau baik ..be!! Fuuh...mcm mcm!
Kita kan rasa kagum, rasa tersentuh dihati sekiranya diperlihatkan  kalimah Allah di badan ikan, dibatu,dihaiwan, di di....... ahhhh  mana2 lagi lah..Di perlihatkan juga gambaran batu berbentuk spt solat,sujud (mengenai rahsia solat,akan Kak Ma kupaskan nanti yaa.. sod baa rho!!he he ). Semua ini Allah meminta kita renungi apa rahsia di sebalik simbol2 yg dipertunjukan.Hakikatnya : Atas alam ini, yang dipertontonkan adalah simbol2 yg perlu kita cari dan kupaskan teka teki atau jawapannya. Rukun Islam yg lima pun adalah simbolik yg perlu di cari teka tekinya.(Nak Kak Ma kupaskan rahsianya juga ke??)Wait seminit.....kita bincang kenapa Hati ya! Allah ialah nama tuhan kita yg bersifat Ar Rahman(Pemurah, Pemberi) , Ar Rahiim(Pengasih, Penyayang). Sooo....Dia tunjuklah lambang Kasih SayangNya kepada kita!!!! Itu aja.....ya ke itu aja?? Tak Tau Tanya Jangan Nganga!!!Hmm....bukan itu saja, Dia letak lambang2 tu bukan sia2, setiap yg ada di muka bumi ini tidak diberi  tanpa sebab.Korek2, jgn korek hidung, koreksi diri untuk tahu rahsiaNya. Macam mana nak korek pada diri ?? Soalan baik ni.....jawapannya.... mujahadah, taffakur, meditate atau fokus !!!!! Macam mana lagi????Nanti eek, Kak Ma bagitau caranya.No shortcut to everything walaupun zaman teknocoli.Kita ni dilahirkan untuk menjadi Khalifah (Pengganti)kepada Allah!!! Pasal apa Dia kena ada penganti no, tak boleh kah Dia buat sendiri? Sedangkan Dia yg Maha Berkuasa!Ish, Ish awat hang tanya soklan ni??
Sat nak habaq kat hangpa.....Allah cipta alam ini untuk Dia lihat sendiri akan kasih sayangNya dan insan mana akan berkehendak untuk mengenal Dirinya. Ciptaan pertamaNya ialah........ooi panjang lebaq, nanti Kak Ma continue dlm. episod akan datang. Sebab laa ni nak outing ngan anak dan cucu....makan2 dan shopping2. 2 B Continued..